Afluenţii şi râurile din Oltenia se menţin la acelaşi nivel


Administraţia Bazinală de apă Jiu anunţă că, în ultimele 24 de ore, debitele si nivelurile la statiile hidrometrice pe raul Jiu au fost stationare si usor variabile pe cursul superior, stationare si in crestere pe cel mijlociu si inferior. Pe afluenti si raurile interioare, nivelurile si debitele au fost in general stationare si variabile pe intreg teritoriul aflat in administrare exceptand raurile situate in bazinul inferior unde au fost stationare si in crestere usoara.
Formatiunile de gheata existente pe rauri gheaţă la maluri, pod de gheata, au fost in diminuare, restrangere si eliminare pe unele rauri situate in sud-vestul si centrul bazinului, ca urmare a temperaturilor diurne pozitive  inregistrate in interval si s-au  mentinut fara modificari importante in rest.

La aceasta data predomina: – gheata mal:Jiu Amonte Rostovanu, Campul lui Neag, Barbateni,Livezeni,Lonea,Lonea Taia, Buta,Daranesti, Polatistea (HD) Tg-Carbunesti, Baia  de Fier, Ciocadia, Sacelu, (GJ),Goicea, (DJ).

- pod de gheata compact peste tot: Scaesti,Fantanele (DJ),Rostovanu,Lazar(HD).

- pod de gheata cu ochiuri : Breasta, Calugarei (DJ),Tg-Carbunesti (GJ), Pestera Bolii (HD), Dragoia (DJ).

“In teritoriul administrat de A.B.A Jiu pana la aceasta ora nu se consemneaza blocaje datorate formatiunilor de gheata  pe cursurile de apa (zapoare), este asigurata sectiunea optima de scurgere a apei in zona podurilor si podetelor, nu se  inregistreaza depasiri ale  cotelor de aparare”.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul  Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum si de INHGA– CNPH, in urmatorul interval nivelurile si debitele la statiile hidrometrice vor fi in general stationare si usor variabile. Sunt posibile usoare cresteri de niveluri si debite pe unele rauri din centrul si sudul bazinului datorita efectului combinat al cedarii apei din stratul de zapada, precipitatiilor mixte prognozate si propagarii. Formatiunile de gheaţă existente gheaţă la maluri, pod de gheaţă cu ochiuri, pod de gheata compact,  vor fi in usoara restrangere si diminuare, in urma temperaturilor diurne pozitive prevazute pentru intervalul urmator.

PE FLUVIUL DUNĂREA:

Debitul la intrarea in tara, sectiunea Bazias in intervalul 17.12. 2012 – 18.12.2012 a fost in scadere pana la valoarea de 3800 mc/s, conform diagnozei si prognozei INHGA-CNPB, situandu-se sub media multianuala a  lunii decembrie (5200 mc/s).

La ora 06.00 nivelurile pe fl. Dunarea, la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE APARARE.

Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier, debitul afluent prognozat in sectiunea Bazias pentru intervalul 17.12.2012 – 18.12.2012, ora 07.00 = 3820 mc/s.

Debite instantanee la ora 06.00:

Debitul defluent la PF1 =  1360 mc/s.

Debitul defluent la PF2 =  3390 mc/s.

In urmatorul interval debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias), conform prognozei INHGA va fi stationar la valoarea de 3800 mc/s.

Pentru intervalul 20.12.2012 – 24.12.2012 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere pana  la valoarea de 4800 mc/s in ultima zi a intervalului de prognoza, situanduse sub media multianuala a lunii decembrie  (5200 mc/s).Conditiile de navigatie pe fluviul Dunarea sunt stabilite de catre Administratia Fluviala a Dunarii de Jos – Galati ( AFDJ ).

A.B.A. Jiu, prin S.G.A Dolj  monitorizeaza evolutia nivelurilor apei amonte si aval de barajul  Fantanele, evolutia nivelurilor in lac, respectand Regulamentul de exploatare al acumularii pe timp de iarna.

A.B.A Jiu, prin biroul Exploatare Lucrari Hidrotehnice a atentionat unitatile din subordine in vederea luarii tuturor masurilor ce se impun,  necesare asigurarii sectiunilor de scurgere nestingherita a apelor, supravegherea barajelor, digurilor si instalatiilor de evacuare a apelor,verificarea subtraversarilor de diguri si drumuri, a aprovizionarii  materialeleor necesare pe timp friguros (nisip,sare,petrol,lopeti,etc) si utilajelor pentru interventii, iar in cazul detinatorilor de lucrari hidrotehnice asigurarea accesului la uvraje, pentru interventii, comunicatii si transport. Caile de acces spre barajele aflate in administrarea A.B.A Jiu au fost degajate de zapada de catre personalul  formatiilor de lucru asigurandu-se accesul la baraje, pe coronamentele acestora si pasarelele de acces catre calugarii golirilor de fund, cabine de comanda, stavile baraje, prize, decantori, precum si la punctele de citire a mirelor. Avand in vedere situatia meteorologica nefavorabila prognozata, personalul S.G.A.-urilor este mobilizat in actiunea de deszapezire la  punctele de lucru (sedii, sisteme, cantoane), acestia fiind pregatiti sa intervina atat manual cat si cu utilaje daca  situatia o impune pentru asigurarea  cailor de acces acolo unde este cazul.
Sursa:jurnalulolteniei.ro

Trimiteți un comentariu

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.